Obsesif Kompulsif Nedir ? Nasıl Kurtulunur ? Neler Yapmak Gerekir ? 1.bölüm

komp
komp

Bu konu ile ilgili çok araştırma yaptım ve sizlere sadece burada bulacağınız özgün kendi  yazımı sunuyorum. Obsesif kompulsif bozukluk kişinin zihninde istmediği şeyleri düşünmesi ve buna uygun  olarak ta çeşitli hareketler yaparak bu durumun, kafasından atamadığı kötü düşüncesinin sona ermesini ister. İşte bunu iki ana başlıkta ele alabiliriz. Obsesif kompulsif beyindeki serotonin’in çok çalışması veya gereğinden az çalışmasıdır.

  • Obsesyon     : Bu beyine gelen kötü düşünce veya uzaklaşamadığınız sizi rahatsız eden imgeler vb.
  • Kompulsiyon: Kompulsiyon ise bu düşüncelere karşı gösterilen direnç karşısında kişinin bu düşünceyi kafasından atmak için uyguladığı bir takım hareketlerdir.

  Bu filmi izlediğinizde ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksınız. Obsesif kompulsif bozukluğun çeşitleri eminim bildiğiniz gibi çok fazladır. Bunlardan en çok bilinenleri kontrol takıntıları, düşünce takıntıları, cinsel takıntılar, temizlik takıntısı vb. Bu takıntılar başlarda saplantı şeklinde meydana gelir. Buraya kadar tamam. Ama eğer bu takıntı tedavi edilmezse o zaman obsesif kompulsif bozukluğa doğru giden tehlikeli bir yoldasınız demektir.
  Herkesin takıntısı vardır. Bunların ilerlemesi gelecekte obsesif kompulsif bozukluğu getirir.
   Obsesif kompulsif bozukluk beyninizi adeta mahveden, düşünce gücünüzü aşırı derecede kullandığınız bir hastalık bakalım öncelikle neden bu hastalık ortaya çıkıyor..

Obsesif kompulsif bozukluğun nedeni nedir?

Özellikle son on yılda ortaya çıkan bilimsel veriler, hastalığın kökeninin beynin bazı bölgeleri arasındaki bozulmuş iletiden kaynaklandığını göstermiştir. Beynimizin ön bölgesinde yer alan orbitofrontal korteks denilen bir bölge ile beyinciğin üzerinde yer alan bir bölge olan kaudat çekirdek arasında artmış bir iletimden bahsedilebilir. Bu aktivite artışı nedeniyel herkeste var olan takıntılar devamlı zihne gelir ve bastırılabilmesi mümkün olmaz. Hastalığın nedeni biyolojik olmakla birlikte herkeste ne tür takıntıların ortaya çıkacağını belirleyen şey her bireyin kişilik özellikleridir. Hasta olmadan önce de titiz olan bir kişide olasılıkla temizlik ve aşırı el yıkama şeklinde ortaya çıkan hastalık, günlük hayatında güvensiz ve evhamlı olan bir başkasında şüohecilik ve kontrol etme şeklinde görülebilir. Mükemmeliyetçi bir kişide de simetri obsesyonu ortaya çıkabilir.

    Şimdi nedenleri zaten birçok sitede yazıyor. Bildiğimiz gibi bir çok site birbirinden kopyaladığı bilgiler sayesinde obsesif kompulsif bozukluğu tanımlıyorlar. Biz sosyofikir olarak daha farklı bir anlatım yönü geliştirerek bu hastalığı sizlere farklı anlatacağız.Öncelikle günlük tam 1 saat ve ya daha fazla düşüncelerle boğuşuyorsanız obsesifsiniz demektir.
Şimdi sizlere bazı forum sitelerinden seçtiğim kişilerin sorunlarını anlatan bir dizi forum yazısı alıntılayacağım buyrun kendiniz bakın..
Sorumvar adlı bir üye bakın neler yazmış

Merhaba arkadaşlar,

Geçenlerde “Obsesyon Çeşitleri ve Tedavi Süreci” başlıklı bir yazı okumuştum. Burada Obsesyon’un çeşitlerinden bahsedilmiş. Okumak isterseniz, ilgili yazının linkini sizi de vereyim:http://www.aktuelpsikoloji.com/haber.php?haber_id=6052

İçinde bulunduğumuz forumu uzun zamandır ara sırada olsa takip etmekteyip. Fakat kayıtlı bir üyesi değildim. Yine ilgili bölümde bir çok arkadaşımızın şikayetlerini çözüm yöntemlerini okudum.. Genel anlamda, şikayetlerimin ortak olduğu görebiliyorum. Fakat benim sorunum biraz daha değişik. Ve be hiç kimseden de benim sorunuma benzer bir şikayet görmedim..

Benim sorunum tam olarak, yukarıda vermiş olduğum “obsesyon çeşitleri ve tedavi süreci” adlı yazıda belirtilen “Büyüsel takıntı” olarak belirtilen sorun..

Bilmiyorum ama belkide en acılarından biridir bu, bu takıntıları yaparken, aklınıza sevdiklerinizin gelmesi bu takıntının vazgeçilmez olmasını sağlıyor belkide.. Ben eğer istersem başarı bileceğimi düşünüyorum fakat bir türlü bırakamıyorum.. sürekli etrafımda var olan sevdiklerimle ilgili çeşitli varsayımlar kuruyorum: Linkini verdiğim makalede bu takıntı çeşiti şöyle açıklanmış:

“Büyüsel takıntı
Kapıyı açarken aklına babasının öleceği gelen, o nedenle babasının ölebileceğini düşünen, bu yüzden kapıdan bir daha girmek isteyip bu hareketi sürekli tekrarlayan bir kişi, büyüsel takıntılıdır. Ya da kişi elektrik düğmesine basarken aklına çocuğunun kaza geçireceği gelince düğmeyi açıp kapama ile saatlerini geçirebilir. Takıntılı kişilerin hayatı tekrarlarla geçer. ”

Siz artık düşünün, verilen örnekleri çoğaltın, ve benim aklıma bin türlüsü geliyor..

bu benzer takıntı çeşitine sahip olanlarımız var mı, bunlardan nasıl kurtulabiliriz, şimdiden teşekkür ederim.

Yine ingilizcesi iyi olanlar için Obsessive Compulsive Disorder Türkçesi ile Obsesif Kompulsif Bozukluk hastası ile bir röportaj dinleyin bakın nedir obsesif kompulsif ..

Bunları daha çok sıralayabiliriz ama en önemlisi bildiğimiz gibi bundan nasıl kurtulabileceğimizi diğer yazımda detaylı bir şekilde anlatacağım  takip etmeye devam edin arkadaşlar.

Yapılan çalışmalarda insan beyninde mutluluk kimyasallarından biri olan serotonin maddesinin seviyesinin ve etkinliğinin azalması sonrasında obsesif kompülsif bozukluğun gelişebildiği tespit edilmiştir. Bu konudaki çalışmalar devam etmektedir, ancak şu an bu verilerden hareketle serotonin maddesinin etkinliğini artıran ilaçlar tedavide kullanılmaktadır.
İyi ve doğru bir ilaç tedavisiyle hastaların yaklaşık % 60ı tedavi edilebilmektedir. Ancak tedavi sürecinde hastaların dikkat etmesi gereken husus tedavi etkinliğinin geç başlaması hususudur. Etkinin başlaması ve olgunlaşması için 2-3 aylık bir süre gerekmektedir. O yüzden bu sürenin göz önünde bulunulması ve sabırla tedaviye devam edilmesi çok önemlidir.
İlaç tedavisi tek başına yeterli olmazsa ilaveten elektroşok ve Transkraniyal Manyetik Uyarım (TMU) tedavisi de devreye sokulmalıdır. Son yıllarda transkraniyal manyetik uyarım denen bir tedavi yöntemi saplantı hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Türkiyede ilk ve tek manyetik uyarım cihazını bünyesinde bulunduran Memory Centerda uygulanan hastalarda ümit edici sonuçlar alınmaktadır.
Son yıllarda yapılan uygulamalara göre ilaç-elektroşok-manyetik uyarım tedavisine bilişsel ve davranışçı terapi yöntemleri ilave edildiğinde tedavi şansı % 70-80e çıkmaktadır. Davranışçı tedavilerde de üzerine gitme, dikkati başka yöne çekme, stresle mücadeleyi öğrenme ve “bio-feedback” gibi yöntemler uygulanmaktadır.
Bilinmesi gereken en önemli konu bu durumun üzerine gidildiği taktirde tedavisinin yapılması mümkündür. Kişinin sebat etmesi büyük önem arz etmektedir.
Kaynak: DonusumSokagi

Gelelim Obsesif kompulsif sizlere ne gibi zararlar sağlar..

  1. Yaşam kaliteniz düşer.
  2. İnsanlarla iletişiminizde eksiklikler yaşarsınız.
  3. Bir derse veya yaptığınız işe odaklanamazsınız.

Düşünceleriniz sizi içine kapanık biri yapar.


Şimdi yukarıdaki videoda sizlere gerçek bir obsesif kompulsif bozukluğu yaşayan bir kişinin bir gününü gösteren bir video görseli sunuyorum. Umarım çok yararlı bir video olur..
Bunlardan sonra artık obsesif kompulsif bozuklukla ilgili daha çok şey bildiğinizi biliyorum. Bu hastalıktan kurtulmak kafada biter. Çünkü gerçekten isteyen insan obsesif kompulsif bozukluktan kurtulabilir. Bir yerde okumuştum düşünceleri yönetmeye çalıştıkça insan daha fazla düşünüyor o düşünceyi.

   Burada psikolojik bir rahatsızlık olan obsesif kompulsif bozukluğa sahip olup olmadığınızı gösteren bir test var buyrun..



Araştırmalarımın sonuncunda Psikolog Fred  Penzel’in Ten Things You Need to Know to Overcome OCD adlı makalesini buldum ve ordan  bir kaç kısmı özetledim buyrun..

1. OKB kroniktir: Astım ve diyabet gibi kontrol altına alınabilir, iyileştirilebilir ama şu anda tam tedavisi yoktur. Hayatınızı etkilemese bile arka planda kalarak potansiyel varlığını daima sürdürecektir. Bilişsel-davranışçı terapi ve ilaç tedavisi sürdürülmezse belirtiler tekrar ortaya çıkabilir.
2. OKB’nin iki temel özelliği şüphe ve suçluluktur: 19.yy’da OKB, şüphe hastalığı olarak bilinirdi. OKB, çeken kişinin en basit gerçeklerden bile şüphe duymasına yol açar. Hastanın yüzlerce defa kontrol etmesini, kendisiyle veya başkalarıyla ilgili bitmeyen sorular sormasını sağlayan temel kavram şüphedir. Tedavide ilerlemenin sağlanması hastanın bu şüpheyi çözmeye çalışmanın boşuna olduğu gerçeğini kabul etmesiyle başlar. Rahatsızlığın diğer kötü tarafı suçluluk duygusudur.
3. Kompalsiyonlara(zorlantılara)karşı konulabilir ancak obsesyonlar(takıntılı düşünceler) kafadan çıkarılamayabilir. Obsesyonlarla baş etmek için yapılması gereken şudur: Daha az düşünmek istiyorsan, daha fazla düşün. İyileşmek için kaçış olmadığını kabul önemlidir. Korkularla yüzleşilmelidir.
4. Bilişsel-davranışçı terapi OKB’nin en iyi tedavi şekillerindendir: En etkili tedavi şekli maruz bırakma ve tepkiyi önleme tedavisidir. Bu tedavide hasta korkulan durum ile karşı karşıya bırakılır.
5. İlaç tedavisi yardımcı tedavidir. Tek başına tamamen tedavi edici değildir. İlaç tedavisi bilişsel-davranışçı terapi ile en iyi sonucu verir.
6. Endişenizi idare etmek veya iyileşmek için başkalarının yardımına bel bağlamamalısınız.
7. Herhangi bir iyi tedavinin amacı kendi kendinizin terapisti olduğunuzu öğretmektir. İyi bir Bilişsel-Davranışçı tedavi size hastalığınızı etkili şekilde yönetebilecek gerekli araçları vermeyi hedeflemelidir. Terapi ilerledikçe tedaviyi yönetme sorumluluğu yavaş yavaş terapistinizden size geçmelidir.
8. OKB ile nasıl baş edeceğinize karar vermede sadece kendi sezginize bel bağlayamazsınız.
9. İyileşme zaman alır.
10. Kötüleşme karşı konması gereken potansiyel bir risktir. İyileşmek yapılan işin yarısıdır. Diğer yarısı konumu korumaktır. Son olarak dengeli bir hayat yaşamak, yeteri kadar uyumak, dengeli beslenmek, spor yapmak ve sosyal ilişkiler kurmak terapi sonrası yaşam için hayati öneme sahiptir. 

NOT: Psikolog Fred Penzel’in Ten Things You Need to Know to Overcome OCD adlı makalesinden kısaltılarak alınmıştır.
Son olarak sizlere bir dizi Obsesif Kompulsiyon ile ilgili animasyon sunacağım umarım yararlı olur..

Daha araştırmalarım sürüyor sizlere tam bir bilgi dökümanı sunacağım ve bunları videolarla destekleyerek sizlerin obsesif kompulsif bozukluk psikolojik rahatsızlığını anlamanızı kolaylaştıracağım. Ve bu psikolojik sorundan nasıl kurtulacağınızı da anlatacağım.
Bakın obsesif kompulsif ile ilgili bir dizi  kuruluş var bunlardan bir tanesi umarım yararlı olur bu hastalık öğrenilerek çözülebilecek bir hastalıktır lütfen unutmayalım..

Müjde artık dertlerinizi paylaşabileceğiniz sorunlarınıza çözüm bulabileceğiniz bir site var . Psikoloji blogundan bahsediyorum. Blogun içerisinde bir forum eklentisi bulunmakta çok kolayca konu açabilir sorularınızı uzman doktorlara, okb konusunda yaşamış tecrübeli kişilere sorabilirsiniz. Tıklayın aşağıdaki bannnere haydi bakalım bitirelim şu işi 🙂

psikolojiforumu
http://www.psikolojiblogu.com/p/forum.html

Obsesiyonla ilgili detaylı bilgi için lütfen tıklayın ve yeni blogumuza bir göz atın.


Obsesyon ile ilgili kitabıma göz atın 🙂

Kaynakça

  • http://www.ocdchicago.org/index.php/experts-perspectives/article/ten_things_you_need_to_know_to_overcome_ocd/
  • http://www.psikoloji.gen.tr/showthread.php?17675-B%FCy%FCsel-Tak%FDnt%FD
  • http://www.doktorsitesi.com/yazi/takintilar–turleri-ve-nedenleri/498
  • http://www.ocdchicago.org/
  • http://helpguide.org/mental/obsessive_compulsive_disorder_ocd.htm
http://www.yazarkafe.com/icerik/393326/obsesif-kompulsif-nedir-nasil-kurtulunur.htm

 

Obsesyondan Hep Birlikte Kurtuluyoruz !
Facebook Grubu · 11 üye
 

app fb 32 fig white Gruba Katıl