

Aslında bu soru Türkiye için ne kadar önemli diye sorabilirsiniz. Ama gerçekten de çok önemli bir durumla karşı karşıyayız. Yeni Amerika başkanının kim olacağı Türkiye’nin bölgedeki rolünü, savaşları, barışları etkileyecek bir durumdur. Bu seçimde yeni gelecek başkan 20012’den 2016’ya kadar başkanlık koltuğunda oturacak. Bundan önceki başkan Bush geldiğinde dünyada nelerin kötü gittiğini, nerlerde savaşların çıktığını herkes biliyor. O yüzden Türkiye bu başkan kim olacak tartışmasını yakından izliyor ve takip ediyor. Bir çok ulusal kanal bu seçimleri canlı olarak 6 kasım’da yayınlayacak. Örneğin CNN Turk Akşam 21.00’da programa başlayacak, sabah 05.00’a kadar canlı bağlantılarla ABD seçimini konuşacak. Sonuç olarak Obama demokrat bir aday, Romney’d Cumhuriyetçi bir aday. Ama şuan ki durumlar Obama’nın daha iyi durumda olduğunu söylüyor ki Türkiye içinde sanırsam Obama’nın kalması daha mantıklı olacaktır.
Amerika’daki Türkler Obamayı desteklemekle kalmıyor. Sokaklarda onun adına yürüyüşlerde yapıyorlar.Turkish-Americans for OBAMA hareketi üyelerine Başkan, ”Sizler (Türkler) her yerdesiniz, harika işler çıkarıyorsunuz” dedi Nevada eyaletinin Las Vegas şehrindeki seçim çalışmaları için gelen Obama’yı burada yalnız bırakmayan Turkish-Americans for OBAMA hareketi üyelerine Başkan, ”Sizler (Türkler) her yerdesiniz, harika işler çıkarıyorsunuz” dedi. Nevada eyaletinin Las Vegas şehrine seçim çalışmaları için gelen Obama’nın konuşma yapacağı alanda boy gösteren ‘Turkish-Americans for OBAMA’ hareketi üyeleri Amerikan siyasetinde Türklerin de olduğunu gösterdi. Başkan’dan bizzat teşekkür iltifatını alan hareketin üyelerinden Mahmut Altun’a Obama ayrıca, ”Bugüne kadar yaptıklarınızdan dolayı sizlere teşekkür ediyorum” dedi.
Acaba The Economist bu durumda neler söyledi..
Londra merkezli The Economist dergisi, Perşembe günkü Başkanlık seçimlerinden Obama’nın galip çıkacağını açıkladı Dünya’nın önde gelen ekonomi odaklı dergisi The Economist, Obama’nın seçimlerde az farkla da olsa Romney’i geride bırakacağı görüşünde bulundu. Dergiye göre Obama’nın kazanma ihtimali için iki soru üzerinde duruldu: -Obama’nın başkanlık süresi boyunca Ekonomi ve Dış politika konularındaki tutumu nasıl olmuştur?-ABD Obama’dan daha iyi bir iş çıkartacağı konusunda Romney’e güvenebilir mi? Economist’e göre, Obama’nın eksikleri göze çarpsa da Romney’in politika konularında çok sık tutum değiştirmesi Obama’yı bir adım öne taşıyor. Romney geçtiğimiz ay boyunca, aşırı sağcı kesimleri yatıştırmak amacıyla sağlı sektörü ve dış politika konularındaki tutumunu değiştirmişti. Dergiye göre, Başkanlık tartışmalarının ilk aşamasında Romney sergilediği tutumları korumuş olsaydı Obama’nın büyük ihtimalle önüne geçecekti. Öte yandan Economist’e göre, Romney’in Dış politika ve Devlet harcamaları konularında tehlikeli fikirleri bulunuyor. İşte o fikirler: -Dış Politika: Romney’in İran konusunda çok radikal olduğu ve İran’ı bombalamak konusunda hazır göründüğü belirtiliyor. Ayrıca Yuan için manipülasyon konusunda Çin’e söz verdiği ve ABD Hazina Bakanlığı’nın bunu reddettiği kulislerde konuşulan konular arasında. -Devlet Harcamaları: Romney’in seçim kampanyaları boyunca yaptığı açıklamalara göre, Başkan seçilmesi durumunda büyük vergi kesintilerine gideceği ve Savunma harcamalarını arttırmak istediği biliniyor. Fakat dergiye göre savunma harcamalarını hangi gelirle arttırağı merak konusu. The Economist, Romney’in ekonomik planlarına kendisinini bile inanmadığını, halkın inanması için ise bir neden olmadığını ifade etti. Dergi, Obama’nın politik eksiklerine rağmen, Amerika ekonomisini çift dipli bir resesyondan kaçırdığı ve olası bir felaketin kıyısından aldığını söyledi. Ayrıca Obama’nın, Romney’e göre dış politikada daha gerçekçi ve elle tutulur politikaları olduğu belirtildi.
Yararlanılan Kaynak : http://www.amerikaliturk.com/news/manset/33783-sizler-tuerkler-her-yerdesiniz/
Yorumlar